Antigelul sintetic ar putea revoluționa transplantul de organe

de: George Stanciu
20 08. 2017

Transplantul de organe ar putea fi îmbunătățit radical datorită unei noi descoperiri a cercetătorilor.

Cercetători de la Unviersity of Warwick au reușit să creeze un antigel sintetic care mimează proprietățile unor proteine antigel naturale (AFP). Aceste proteine sunt produse natural de către speciile extremofile care trăiesc în medii reci.

Antigelul sintetic al echipei de la Warwick este bazat pe fier, iar aceștia atribuie abilitatea de a încetini apariția de cristale de gheață separării complexului de fier în regiuni care atrag sau resping apa, imitând compoziția AFP-urilor din natură.

Antigelul sintetic ar putea fi folosit în diverse moduri, ajutând aripile avioanelor să fie mai puțin susceptibile la frig sau contribuind la crearea unei înghețate mai fine. Cu toate acestea, un impact major l-ar putea juca în cazul transplantului de organe.

După ce organele sunt preluate de la un donator, sunt puse în gheață pentru a fi conservate pe drumul către donator. Procesul este problematic, deoarece organele rezistă doar patru ore până ce devin inutilizabile. 60% dintre inimile și plămânii donați anual nu mai pot fi folosiți pentru că timpul de transport ajunge să fie prea mare.

Dacă organele ar fi înghețate și nu ”puse la rece” ar putea rezista mai mult, dar în condiții normale de îngheț, organele nu pot supraviețui procesului: celulele pot fi distruse, iar legăturile dintre acestea se pot rupe, în timp ce vasele de sânge se pot dezintegra. Toate aceste probleme apar din cauza cristalelor de gheață.

Dacă antigelul sintetic al cercetătorilor de la Warwick poate încetini creșterea cristalelor, ar putea permite ca organele să fie înghețate fără vreun efect negativ, iar transplantul de organe ar deveni un proces mai sigur și mai flexibil.

Proiectul este încă într-o fază incipientă, dar are potențial de a transforma acest domeniul al medicinei dacă lucrurile progresează.